Ovesné vločky jsou napěchované vitaminy Obyčejné ovesné vločky mají unikátní složení a představují vynikající zdroj energie: 66 % sacharidů, vysoký obsah bílkovin (16 %), vhodný poměr jednotlivých aminokyselin. „Esenciální aminokyseliny methionin a lyzin navíc bílkovinám dodávají vysokou biologickou hodnotu, která je podstatně vyšší v porovnání s jinými obilovinami. 7 % tuku – vhodný poměr nasycených a polynenasycených mastných kyselin (omega 3 a 6 MK) a vysoký obsah kyseliny linolové, lecitin a také 12–14 % vlákniny. Ovesné vločky zároveň představují zdroj vitaminů i minerálů, zejména pak vitaminů A, B1, B2, B6, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové,“seznamuje nás s výčtem benefitů lékařka a nutriční specialistka Hana Mojžíšová. Vločky jsou také výhodným zdrojem železa. Ranní pokrm z ovesných vloček vám také dodá spoustu důležitých minerálních látek – najdete v nich vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan. Ovesné vločky mají i jiné zdraví prospěšné účinky. Obsahují rozpustnou vlákninu (komplexní polysacharidy obsahující beta glukany), pomáhají proto při střevních a žaludečních obtížích, poruchách trávení, posilují imunitní systém, regulují činnost štítné žlázy. „Ovesné vločky jsou pro svůj obsah rozpustné vlákniny prospěšné při snižování cholesterolu a pomáhají také regulovat glukózu v krvi. Ovesné vločky pomáhají také snižovat krevní tlak a pozitivně působí na nervovou soustavu,“ dodává nutriční specialistka.
Jak se vyrábějí klasické ovesné vločky Ovesné vločky se vyrábějí z ovsa pluchatého a ovsa bezpluchého. První jmenovaný, přestože se ještě před zpracováním musí loupat a vyčistit, se využívá na výrobu vloček nejčastěji. „To oves bezpluchý je prakticky hned připraven ke zpracování, neboť pluchy (zjednodušeně obalové části zrna) neobsahuje, má však nižší výtěžnost a jiné nutriční vlastnosti, proto se tak často k výrobě ovesných vloček nevyužívá. Záleží však čistě na výrobci, jaké stroje má k dispozici a jaký druh ovsa raději využívají,“ říká Martin Hutař, majitel firmy PRO-BIO, která pěstuje oves a nechává si vyrábět (nejen) ovesné vločky. Čtěte více zde |
|