Omyl zdravé výživy?
Dříve byly k mání spíše jen v prodejnách zdravé výživy, dnes jsou přírodní sirupy běžným sortimentem větších supermarketů. Pro mnoho lidí, kteří se zajímají o svoji výživu, se staly symbolem zdravého slazení a jejich výrobci je tak také mnohdy prezentují. Jenže právě prezentace vyzdvihující přírodní sirupy vysoko nad jiná sladidla a zdůrazňující jejich zdravotní přínos je podle odborníků zavádějící. „Rostlinné sirupy obsahují vysoké procento fruktózy, která patří stejně jako glukóza mezi cukry – sacharidy. Na rozdíl od glukózy však fruktóza nepotřebuje ke svému metabolizmu hormon inzulín, a proto byla velmi dlouho doporučována jako zdravější alternativa cukru, zejména pro diabetiky. Novější studie však ukazují, že i nadměrný příjem fruktózy může vést k rozvoji diabetu, obezity či dalších chorob. Navíc některé testy ukazují na to, že fruktóza snižuje citlivost hormonu sytosti leptinu,“vysvětluje výživová poradkyně Zuzana Komůrková. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, věnovala dokonce jednomu z těchto přírodních sirupů speciální díl svého videoblogu nazvaný Proč je agáve sirup omylem zdravé výživy. S jednoduchými cukry to není jednoduché „Jednoduché cukry (monosacharidy či disacharidy) – dodávají tělu energii hned, většina rychle zvyšuje hladinu krevního cukru,“ popisuje lékařka, specialistka na výživu a obezitologii Hana Mojžíšová. Nadbytek jednoduchých cukrů pak přispívá k nadváze, obezitě a následným komplikacím – kardiovaskulárním onemocněním, vyčerpává se slinivka břišní, mohou vznikat poruchy regulace krevního cukru, eventuálně až cukrovka II. typu, negativně ovlivňuje střevní mikrobiom, který odpovídá za imunitu a dobrou psychiku. „Nadbytek sladkostí ovlivňuje chování dětí a z pohledu alternativní medicíny jednoduché cukry způsobují překyselení organismu,“ vyjmenovává lékařka. Jednoduché cukry se proto ve zdravé životosprávě snažíme omezit – ať již jde o bílý, či hnědý cukr, ale i o přírodní „zdravější“ varianty sladidel. Záleží ovšem také na konkrétním produktu a jeho zpracování. „Rostlinné sirupy bývají většinou vysoce průmyslově zpracované výrobky, které s tím přírodním nemají moc společného. Obsahují sice nějaké menší procento minerálů, vlákniny, ale nejde o nic až tak super zdravého. Jejich výhodou je možná tak nízký glykemický index a zajímavá chuť,“ říká Zuzana Komůrková. Čtěte více zde |
|