MUDr. Hana Mojžíšová | Výživový Poradce v Praze
  • Domů
  • Služby
    • Služby
    • Firemní akce
    • Média
  • Poukazy
  • Ceník
  • Kontakt
  • Časté dotazy
  • BLOG
    • ​Články
    • Co jsem měl dnes k...

​BLOG
ZAJÍMAVOSTI & ​ČLÁNKY

VITALIA.CZ: Výživa po úrazu: co se od lékaře nedozvíte!

13/9/2017

 
Picture
Jedla jsem a jím rozumně. Stal se mi však úraz – mnohonásobná zlomenina kostí s nutností několika operačních výkonů – a vše bylo jinak. ​Podělím se s vámi o pár postřehů a tipů, jak skloubit stav, kdy potřebujeme superkvalitní výživu na hojení a vzhledem k dlouhodobému pohybovému omezení nechceme přibrat. Jak jíst a nepřibrat, to asi bude první, co nás, zejména ženy, napadne. Na diety prosím zapomeňte! Hmotnost v tomto okamžiku není tím nejdůležitějším kritériem.
​S létem se bohužel pojí vysoký nárůst úrazů. Pouštíme se do aktivit, na které nejsme zvyklí, špatně odhadujeme své síly nebo jde o nešťastnou náhodu či autonehodu. Enormní nárůst zraněných v létě je mezi dětmi. Nelze předložit pro nás zraněné jednotný návod, každý máme jiný druh a rozsah zranění, věk, zdravotní stav, stav výživy a kondici před úrazem.
Prevence výživou? O své zdraví bychom měli pečovat neustále
O výživu bychom se měli starat pořád, nikoliv až v okamžiku, kdy se něco stane. A to již od dětství. Například dobrá kvalita kostí v dospělosti je závislá na přívodu vápníku v prvních třech desetiletích života. Proto, rodiče, mějme na paměti kvalitní jídlo pro naše děti a věnujme jim svůj čas a pozornost a neřešme snídaně a svačiny sladkostmi. Později již jen můžeme kvalitní stravou a pohybem zpomalit fyziologickou destrukci kostní hmoty, kdy kosti ztrácejí asi jedno procento své hmoty ročně.
Úrazu v životě nemůže zcela zabránit a je důležité, v jaké životní etapě, stavu výživy a kondici nás nehoda zastihne. Některé faktory určující pevnost kostry jsou ovlivnitelné, jiné ne. Genetika, věk, hormony (zejména pohlavní – estrogeny), kvalitní výživa před úrazem, stejně tak tělesná zátěž kostry – fyzická práce či sport, to vše má vliv. I svalstvo v okamžiku nehody je pro nás důležité – jednak jako zdroj energie po úrazu, jednak umožní následně lépe zvládat například přesuny o berlích. Svaly tvoří funkční jednotku spolu s kostrou, umožňují lepší stabilitu.
​
​Nemocniční strava stačit nebude
Po úrazu vám možná připadne starost o jídlo jako to poslední, o co je třeba se starat. Řešíte bolest, stres, v některých případech operaci. Příprava na chirurgický výkon vyžaduje lačnění, následné bolesti a nemožnost se hýbat vás učiní zcela závislými na vašem okolí, včetně dodávky jídla. Řešíme, jak se umýt či jak dosáhnout na nabíječku mobilu.
Je známo, že strava v nemocnici většinou není přizpůsobena (vyjma základních diet při chronických onemocněních) aktuálnímu stavu pacienta, který je schopen sám samostatně jíst. Dostanete pak jako první večeři například tři krajíce chleba a jednu malou paštiku, k obědu svíčkovou s knedlíkem a na dojedení suchý rohlík. Nedělní ráno je spojeno s koláčkem a přeslazeným kupovaným pudinkem.
Pozor, tělo po úrazu či operaci potřebuje energii na reparaci tkání a proti stresu, nevyužívá cukry a tuky, ale čerpá energii z vlastní bílkoviny – nejprve kosterní svaloviny, později využívá i bílkovinu z vnitřních orgánů, což je velmi nebezpečný stav zejména pro starší osoby, které mají výchozí stav svaloviny nižší než mladší jedinci. V řádu několika dnů tento typ zcela nevhodného zhubnutí nejde přehlédnout.

​Co má přinést návštěva
Požádejme své blízké, aby nám přinesli do nemocnice (a později připravili na doma) masový vývar na vypití, jogurt, ochucený tvaroh – vymýšlejme, co jsme schopni jíst. Samozřejmě naše omezení, ať již zdravotní (alergie na mléčnou bílkovinu), či filozofická (vegetariáni), respektujme a vybírejme z bílkovinných zdrojů prostě cokoliv a co možná nejčastěji.
Nerozmazlujme se dorty, potřebujeme minerály a proteiny. Čím dříve dojdete k poznání, že vaše hojení je i ve vašich rukách, tím lépe. Nevědomé návštěvy vás budou zahrnovat sladkostmi. Je dobré racionálně zhodnotit, co je nám nejvíce třeba a namísto dortu požádat návštěvu o ovoce či zapůjčení pěkného filmu nebo knížky.
Návštěvy znalé (sportovci či babičky, které vědí, že slepičí polévka je lékem) mohou přinést i vhodnější dezert než klasický, pokud vám chtějí osladit neveselé období: makovník, tvarožník, jogurtovo-tvarohový dezert s ovocem a želatinou či směs ořechů na průběžné zobání (mák, tvaroh, jogurt i mandle jsou zdrojem vápníku).


Čtěte více zde


Ozvěte se, poradím vám

Mobil: +420 777 945 690
E-mail: hubnutishankou@gmail.com
​Použití cookies       
Podmínky spolupráce                                    
​Zpracování osobních údajů
BMI Kalkulačka

Výživové poradenství v centru Prahy 

Spojte se se mnou

  • Domů
  • Služby
    • Služby
    • Firemní akce
    • Média
  • Poukazy
  • Ceník
  • Kontakt
  • Časté dotazy
  • BLOG
    • ​Články
    • Co jsem měl dnes k...