MUDr. Hana Mojžíšová | Výživový Poradce v Praze
  • Domů
  • Služby
    • Služby
    • Firemní akce
    • Média
  • Poukazy
  • Ceník
  • Kontakt
  • Časté dotazy
  • BLOG
    • ​Články
    • Co jsem měl dnes k...

​BLOG
ZAJÍMAVOSTI & ​ČLÁNKY

VITALIA.CZ: Rostlinné sirupy místo cukru: odborníci nesouhlasí

3/8/2017

 
Picture
Vypadají TAK zdravě. Jsou přírodní, a navíc bio. Podle odborníků jde ale o omyl zdravé výživy, minimálně u některých druhů rostlinných sirupů. Rostlinné sirupy jsou sladké a sladké my rádi. Jenže víme, že cukr je fuj, a tak se nějaká jeho varianta hodí. Navíc, když výrobce ujišťuje, že sirupy z přírodních surovin jsou přirozenějším sladidlem než rafinovaný cukr, obsahují vyváženější poměr jednoduchých cukrů a minerály. Lze s tím souhlasit? Oslovené odbornice řekly třikrát ne.
Omyl zdravé výživy?
Dříve byly k mání spíše jen v prodejnách zdravé výživy, dnes jsou přírodní sirupy běžným sortimentem větších supermarketů. Pro mnoho lidí, kteří se zajímají o svoji výživu, se staly symbolem zdravého slazení a jejich výrobci je tak také mnohdy prezentují.
Jenže právě prezentace vyzdvihující přírodní sirupy vysoko nad jiná sladidla a zdůrazňující jejich zdravotní přínos je podle odborníků zavádějící. „Rostlinné sirupy obsahují vysoké procento fruktózy, která patří stejně jako glukóza mezi cukry – sacharidy. Na rozdíl od glukózy však fruktóza nepotřebuje ke svému metabolizmu hormon inzulín, a proto byla velmi dlouho doporučována jako zdravější alternativa cukru, zejména pro diabetiky. Novější studie však ukazují, že i nadměrný příjem fruktózy může vést k rozvoji diabetu, obezity či dalších chorob. Navíc některé testy ukazují na to, že fruktóza snižuje citlivost hormonu sytosti leptinu,“vysvětluje výživová poradkyně Zuzana Komůrková.
Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, věnovala dokonce jednomu z těchto přírodních sirupů speciální díl svého videoblogu nazvaný Proč je agáve sirup omylem zdravé výživy.

S jednoduchými cukry to není jednoduché
„Jednoduché cukry (monosacharidy či disacharidy) – dodávají tělu energii hned, většina rychle zvyšuje hladinu krevního cukru,“ popisuje lékařka, specialistka na výživu a obezitologii Hana Mojžíšová. Nadbytek jednoduchých cukrů pak přispívá k nadváze, obezitě a následným komplikacím – kardiovaskulárním onemocněním, vyčerpává se slinivka břišní, mohou vznikat poruchy regulace krevního cukru, eventuálně až cukrovka II. typu, negativně ovlivňuje střevní mikrobiom, který odpovídá za imunitu a dobrou psychiku. „Nadbytek sladkostí ovlivňuje chování dětí a z pohledu alternativní medicíny jednoduché cukry způsobují překyselení organismu,“ vyjmenovává lékařka.
Jednoduché cukry se proto ve zdravé životosprávě snažíme omezit – ať již jde o bílý, či hnědý cukr, ale i o přírodní „zdravější“ varianty sladidel.
​
Záleží ovšem také na konkrétním produktu a jeho zpracování. „Rostlinné sirupy bývají většinou vysoce průmyslově zpracované výrobky, které s tím přírodním nemají moc společného. Obsahují sice nějaké menší procento minerálů, vlákniny, ale nejde o nic až tak super zdravého. Jejich výhodou je možná tak nízký glykemický index a zajímavá chuť,“ říká Zuzana Komůrková.

Čtěte více zde

Ozvěte se, poradím vám

Mobil: +420 777 945 690
E-mail: hubnutishankou@gmail.com
​Použití cookies       
Podmínky spolupráce                                    
​Zpracování osobních údajů
BMI Kalkulačka

Výživové poradenství v centru Prahy 

Spojte se se mnou

  • Domů
  • Služby
    • Služby
    • Firemní akce
    • Média
  • Poukazy
  • Ceník
  • Kontakt
  • Časté dotazy
  • BLOG
    • ​Články
    • Co jsem měl dnes k...