MUDr. Hana Mojžíšová | Výživový Poradce v Praze
  • Domů
  • Služby
    • Služby
    • Firemní akce
    • Média
  • Ceník
  • Kontakt
  • Časté dotazy
  • BLOG
    • ​Články
    • Co jsem měl dnes k...

​BLOG
ZAJÍMAVOSTI & ​ČLÁNKY

10 rad jak zvládnout vánoční svátky

21/12/2018

 
Picture
Vánoce jsou svátky klidu a pohody,  a pokud je takto chceme strávit, plánujme. Pak si můžeme vychutnat poklidný sváteční čas s rodinou a přáteli, s dobrým jídlem i pitím a s pocitem, že si právě takto chceme Vánoce užít. Bez nadbytečných kil, zkažených žaludků a bez výčitek. 

​
Univerzální návod na prožití a „přežití“ Vánoc neexistuje. Můžeme něco připravit jinak? Začněme programem, promysleme si, jak svátky strávíme – hory či „hory“ návštěv a jídla. 

Read More

Firemní akce co mají šťávu: Vegiterraneo

7/12/2018

 
Picture
Picture
Evropská kampaň řecké firmy Vegiterraneo (Kréta). Praha - hotel Chateau Havel - byla 21.11.2018 místem prezentace řeckých pěstitelů kvalitní zeleniny. Účastníci akce byli výrobci, dovozci, novináři, ale i výživářka :-). Díky za pozvání i skvělý překlad do řečtiny. Ráda se zúčastňuji akcí, které doufám mají smysl.  ​



Read More

4 zdravé recepty na nepečené, makové cukroví

27/11/2018

 
Picture
Těšíte se na vánoční cukroví? Připravte si výborné makové cukroví, které je zdravější volbou oproti tradičnímu cukroví. 

Nepečené kuličky jsou velice variabilní a pokaždé je vyrobím z jiných surovin. V základu ale nechávám mandle a mák. Měním pouze ovoce, někdy přidám i slunečnicová semínka. Osobně si myslím, že už nejsou ani potřeba sladit, protože ovoce je osladí dostatečně.
​

Read More

Jak si držet chutě pod kontrolou?

24/5/2018

 
Picture
Vánoční kila už většina z nás zvládla, masopust je také za námi a je nejvyšší čas si trochu srovnat naši životosprávu. Ti, kteří mají pocit, že jejich váha a postava není úplně optimální a přepadají je nejrůznější chutě, asi něco nedělají dobře. Nejdříve musíme svůj problém definovat tzn. uvědomit si, že ho máme a jen my s ním můžeme něco dělat a za druhé rozhodnout se, že ho chceme řešit, jak se říká mít motivaci.
Pak už je to jednoduché, hledáme cesty jak. Zkusíme buď sami nebo pokud se situace opakuje (tzv. chroničtí dietáři) či nevíme, jak na to, vyhledáme odborníka. A tady pozor, existují dvě cesty: rychlé hubnutí, celkem jedno jaké a pokud poté pokračujeme ve svých zaběhlých návycích, tak následný jo-jo efekt na sebe nedá dlouho čekat nebo se dáme do práce s někým, kdo nám na cestě změny stravovacích návyků udává směr.

Read More

VITALIA.cz: Nejlepší jarní životabudiče podle výživových poradců

4/5/2018

 
Picture
V předjaří ze všech stran zaznívají výzvy k detoxům, odlehčení a hubnutí. Já osobně jarní očistné kůry nepraktikuji. Jednak jsem zvyklá jíst poměrně pravidelně a kvalitně, jednak mám pocit, že bych bez jídla během dne nevydržela. Nemívám tedy nějaké zásadní jarní krátkodobé zvraty ve stravování, energii spíše plánuji dodávat vyšší mírou odpočinku než změnou jídelníčku, častějším pohybem v přírodě při prvním jarním sluníčku.

Read More

Patálie: Ve fast foodech jsou problematické i saláty, říká odbornice. Dá se najíst zdravě a rychle?

19/3/2018

 
Picture
​Když se v roce 1992 otevřela na pražském Můstku první prodejna McDonald’s, čekaly před ní dlouhé fronty lidí zvědavých na první burgery „ze Západu“. Rostoucí oblibě fast foodů přihlíželi s nevolí výživoví odborníci, kteří varovali před negativními dopady na naše zdraví. Každému, kdo si dopřeje fast food vícekrát týdně, hrozí kvůli nadměrnému příjmu kalorií obezita a další zdravotní problémy.
Mezi ně patří například cukrovka nebo kornatění tepen. Fast food totiž obsahuje velké množství cukrů, tuků a soli. Některá z jídel překračují jejich doporučenou denní dávku i několikrát. Řetězce rychlého občerstvení zvolily ale chytrou strategii. Pomocí hraček nebo tematických oslav si své zákazníky vychovávají už od dětství. Ti jim zůstávají věrní i v dospělosti, a k tomu přivedou svoje vlastní děti. Velkým problémem se fast foody staly třeba ve Spojených státech, kde si lidé s nízkými příjmy nemohou dovolit nic jiného. Jsou pak odkázáni pouze na jídlo, které je smažené a plné soli nebo cukru, a ovoce nebo zelenina je pro ně nedostupný luxus.

Read More

Seminář o zdravé životosprávě - Trialog, z.s.

11/3/2018

 
Bylo mi potěšením strávit sobotní den s několika rodinami, které se starají o děti, které měly prozatím v životě smůlu.

Téma: Průvodce životosprávou dětí, společné vaření a výroba zdravých svačinek s dětmi bohatě naplnily den. Budu se těšit na další podzimní pokračování tématu s dalšími rodinami.  
Picture
Picture
Trialog, z.s. - vzdělávání pěstounských rodin - seminář o zdravé životosprávě.

Read More

Magická pětitisícovka aneb při jakém kalorickém příjmu hubne žena

3/1/2018

 
Picture
​Nikdo asi nejsme v povánočním období imunní k článkům, radám, tipům a online jídelníčkům, které na nás vyskakují ze všech médií. Vzorový jídelníček 5000 kJ do 1 minuty! Asi žádná z nás neodolá nakouknout, zda se neobjevilo v jídelníčkách něco nového, převratného, co by nám k vysněné postavě a kondici pomohlo.  Kdo onu magickou „pětitisícovku“ vymyslel a proč jsou tyto jídelníčky tak populární?

Read More

Proč se nám nedaří plnit novoroční předsevzetí

12/12/2017

 
Picture
Dle průzkumů si třetina Čechů dává novoroční předsevzetí a je potěšující, že většina z nich se týká vlastního zdraví. Pouze však malé procento lidí zvládne takové předsevzetí dodržet. Zatímco 75% lidí zvládne pracovat na dosažení vytyčeného cíle alespoň týden, po třech týdnech je to již mizivé procento.

Zhubnout - přestat kouřit – zlepšit vztahy s blízkými - šetřit - zač​ít sportovat - nestresovat se - studovat - omezit alkohol...
Uvádí se, že průměrný občan přibere za období vánočních svátků 3-5 kg. Někdo více, někdo samozřejmě méně či nic. Poradnami procházejí první klienti a je s podivem, že řada ledniček je ještě plná svátečních dobrot a po měsíci se teprve řada lidí vrací ve svém jídelníčku k normálu. 

Read More

Časopis Miminko: Aby děti o Vánocích nebolelo bříško

8/12/2017

 
Mikuláš to svou nadílkou odstartuje, vánočními svátky mlsání vrcholí a silvestrovskou oslavou maratón velkolepého hodování končí. Zavěr roku bývá z hlediska zažívání velmi náročný. Jak prožít Vánoce v klidu a ve zdraví? A co vaši nejmenší? Přečtěte si nejnovější vydání časopisu Miminko s mými radami co dělat aby děti o Vánocích nebolelo bříško. 
Picture

Read More

Potraviny na hubnutí  - proč se pustit do změny? Vždyť jde jen o zdraví!

30/11/2017

 
Picture
​O způsob stravování se ponejvíce lidí zajímá, když chtějí redukovat nějaké to kilo navíc. To, že kvalitní výživově hodnotné potraviny mají zcela zásadní význam pro naše zdraví, už ví málokdo. Podvyživený může být štíhlý člověk podobně jako obézní. Spojení kvality stravy a zdraví se stává pro mnohé prázdnou frází. Starat se o to, co jíme, se v myslích některých jedinců stává „luxusem“ až když budou peníze, čas a chuť. Nechceme si nechat sáhnout na nejvýznamnější a nejpříjemnější prostředek na zklidnění přetížené mysli. Pokud chceme redukovat tuky, tzn. hubnout, nestačí nám jen vyměnit některé potraviny za jiné, potřebujeme i určitý režim a asymetrii velikosti porcí během dne. Ke zdravé životosprávě, která se podílí na pěkné zdravé a vitální postavě patří i pravidelný pohyb a dostatek kvalitního odpočinku. Je to nemožné? ​

Read More

Vánoce ve zdraví, pohodě a bez výčitek? Plánujme!

27/11/2017

 
Picture
Vánoce jako symbol klidu a pohody…také je ještě tak vnímáte? Každý z nás má jiné představy a potřeby, ale asi většina z nás prožívá každoročně namísto poklidného adventu spíše spěch a stres. Používáme mnohem častěji výrazy, jako nestíhám, nemám, musím… Skutečně musíme všechno tak, jak to bývávalo? V netradičně uspěchané době dodržovat v plné míře všechny tradice? Přemíra tradičních jídel včetně x druhů cukroví, hromada leckdy nežádaných dárků, návštěvy, které nás již ani nepotěší, protože jsme již vyčerpaní?
Dárkem nežádaným bývá často nějaké to kilo hmotnosti navíc, na to se někteří můžeme spolehnout. Ale musí to tak opravdu být? Univerzální návod na prožití a „přežití“ Vánoc neexistuje. Můžeme něco připravit jinak? Začněme programem, promysleme si, jak svátky strávíme – hory či „hory“ návštěv a jídla. Nesnažme se stihnout návštěvy, na které po celý rok nedošlo. Plánujme…střídejme aktivity.

Read More

iHned.cz: Ryby střídejte v každé je něco

27/11/2017

 
Picture
Češi jedí ve srovnání se světovým i evropským průměrem stále velmi málo ryb, i když se situace pomalu mění k lepšímu, říká výživová poradkyně MUDr. Hana Mojžíšová. Radí, kterým druhům dávat z pohledu zdravé výživy přednost a jak ryby upravovat.
Jaké jsou u nás trendy v konzumaci ryb?
​
Češi jedí málo ryb. Celosvětový průměr roční konzumace ryb a mořských plodů se blíží 19 kg na osobu, v EU je to kolem 22 kilogramů. Naše spotřeba je ve srovnání s Evropou méně než poloviční, sladkovodní ryby z toho tvoří jen 1,4 kg. Spotřeba ryb se u nás v poslední době mírně zvyšuje, hlavně mořských druhů. V oblíbenosti vede treska a losos. Převažuje prodej mražených ryb, nabídka čerstvých se však rozšiřuje.

Read More

Jak stravou podpořit mentální výkonnost?

30/10/2017

 
Picture
Stále více lidí pracuje hlavou a stále více jsme tedy závislí na výkonnosti našeho mozku. Mozek představuje jen 2% naší hmotnosti a spotřebuje 8-30% energie. Záleží, co zrovna konáme. Mozek tedy potřebuje v průměru 4x více energie než ostatní orgány. Při multitaskingu (x úkolů najednou) je spotřeba energie na maximální úrovni a zároveň kvalita ukládání informací je nejnižší úrovni. Co potřebujeme, aby mozek fungoval? Tzn. abychom si dobře pamatovali?
• Energii = vhodné živiny
Energií pro mozek je jednoduchý cukr – glukóza. Mozek na rozdíl od zbytku těla nevyužívá zásobní glykogen, proto jsou pro funkci mozku velmi potřebné potraviny s nízkým glykemickým indexem, které udržují stálejší hladinu krevního cukru: celozrnné pečivo, vločky, luštěniny. Pomalejší vstřebávání cukru zajistí i dostatek vlákniny přijímaný z ovoce a zeleniny.

Read More

Sezónní podzimní jídelníček

21/10/2017

 
Picture
​Moderní je jíst sezónně a lokálně. Ale máme na podzim z čeho vybírat? Ubývá pestrosti ovoce a zeleniny v supermarketech, na čas se postupně odmlčí farmářské trhy.
Co tedy máme na výběr?  V nabídce zůstávají dnes trochu opomíjená jablka, hrušky, švestky, v zelenině je výběr o něco pestřejší: kořenová zelenina, podzimní dýně, cukety, květák, pórek, červená řepa, kapusta, křen, zelí a brambory. Když se zaměříme ze zmíněných produktů např. na hlávku zelí či brambory, docela určitě můžeme říci, že byly v našem zeměpisném regionu nedílnou součástí či spíše základem tradičního podzimně - zimního jídelníčku. Dobře se tyto plodiny dlouhodobě skladovaly v domácích podmínkách. Právě hlávky zelí byly pro naše předky velkou zásobárnou vitamínu C, kdy se na každého člena rodiny nakládalo několik kilogramů zelí, které zajistilo přísun potřebných vitamínů.

Read More
<<Previous
Forward>>

Ozvěte se, poradím vám

Mobil: +420 777 945 690
E-mail: hubnutishankou@gmail.com
​Použití cookies       
Podmínky spolupráce                                    
​Zpracování osobních údajů
BMI Kalkulačka

Výživové poradenství v centru Prahy 

Spojte se se mnou

  • Domů
  • Služby
    • Služby
    • Firemní akce
    • Média
  • Ceník
  • Kontakt
  • Časté dotazy
  • BLOG
    • ​Články
    • Co jsem měl dnes k...