MUDr. Hana Mojžíšová | Výživový Poradce v Praze
  • Domů
  • Služby
    • Služby
    • Firemní akce
    • Média
  • Poukazy
  • Ceník
  • Kontakt
  • Časté dotazy
  • BLOG
    • ​Články
    • Co jsem měl dnes k...

​BLOG
ZAJÍMAVOSTI & ​ČLÁNKY

VITALIA.CZ: Pozor na ovesné vločky: vypadají stejně, ale jsou jiné

31/8/2017

 
Picture
Ovesné vločky jsme před dvaceti lety sypali do misek králíkům a dnes jimi plníme misky vlastní. Jak se ukázalo, jejich konzumace totiž velmi pozitivně působí na naše zdraví. Jsou vynikajícím zdrojem energie, obsahují bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou, a té vlákniny, co mají… Jen si tedy dejte pozor, které ovesné vločky kupujete, protože ovesné vločky jsou i jemné a instantní a ty už se vyrábějí jinak, instantní vločky mají i jiné nutriční vlastnosti.
​Ovesné vločky jsou napěchované vitaminy
Obyčejné ovesné vločky mají unikátní složení a představují vynikající zdroj energie: 66 % sacharidů, vysoký obsah bílkovin (16 %), vhodný poměr jednotlivých aminokyselin. „Esenciální aminokyseliny methionin a lyzin navíc bílkovinám dodávají vysokou biologickou hodnotu, která je podstatně vyšší v porovnání s jinými obilovinami. 7 % tuku – vhodný poměr nasycených a polynenasycených mastných kyselin (omega 3 a 6 MK) a vysoký obsah kyseliny linolové, lecitin a také 12–14 % vlákniny. Ovesné vločky zároveň představují zdroj vitaminů i minerálů, zejména pak vitaminů A, B1, B2, B6, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové,“seznamuje nás s výčtem benefitů lékařka a nutriční specialistka Hana Mojžíšová. Vločky jsou také výhodným zdrojem železa. Ranní pokrm z ovesných vloček vám také dodá spoustu důležitých minerálních látek – najdete v nich vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan.
Ovesné vločky mají i jiné zdraví prospěšné účinky. Obsahují rozpustnou vlákninu (komplexní polysacharidy obsahující beta glukany), pomáhají proto při střevních a žaludečních obtížích, poruchách trávení, posilují imunitní systém, regulují činnost štítné žlázy. „Ovesné vločky jsou pro svůj obsah rozpustné vlákniny prospěšné při snižování cholesterolu a pomáhají také regulovat glukózu v krvi. Ovesné vločky pomáhají také snižovat krevní tlak a pozitivně působí na nervovou soustavu,“ dodává nutriční specialistka.

​
Jak se vyrábějí klasické ovesné vločky
Ovesné vločky se vyrábějí z ovsa pluchatého a ovsa bezpluchého. První jmenovaný, přestože se ještě před zpracováním musí loupat a vyčistit, se využívá na výrobu vloček nejčastěji. „To oves bezpluchý je prakticky hned připraven ke zpracování, neboť pluchy (zjednodušeně obalové části zrna) neobsahuje, má však nižší výtěžnost a jiné nutriční vlastnosti, proto se tak často k výrobě ovesných vloček nevyužívá. Záleží však čistě na výrobci, jaké stroje má k dispozici a jaký druh ovsa raději využívají,“ říká Martin Hutař, majitel firmy PRO-BIO, která pěstuje oves a nechává si vyrábět (nejen) ovesné vločky.

Čtěte více zde

Ozvěte se, poradím vám

Mobil: +420 777 945 690
E-mail: hubnutishankou@gmail.com
​Použití cookies       
Podmínky spolupráce                                    
​Zpracování osobních údajů
BMI Kalkulačka

Výživové poradenství v centru Prahy 

Spojte se se mnou

  • Domů
  • Služby
    • Služby
    • Firemní akce
    • Média
  • Poukazy
  • Ceník
  • Kontakt
  • Časté dotazy
  • BLOG
    • ​Články
    • Co jsem měl dnes k...