MUDr. Hana Mojžíšová | Výživový Poradce v Praze
  • Domů
  • Služby
    • Služby
    • Firemní akce
    • Média
  • Ceník
  • Kontakt
  • Časté dotazy
  • BLOG
    • ​Články
    • Co jsem měl dnes k...

​BLOG
ZAJÍMAVOSTI & ​ČLÁNKY

VITALIA.cz: Nejlepší jarní životabudiče podle výživových poradců

4/5/2018

 
Picture
V předjaří ze všech stran zaznívají výzvy k detoxům, odlehčení a hubnutí. Já osobně jarní očistné kůry nepraktikuji. Jednak jsem zvyklá jíst poměrně pravidelně a kvalitně, jednak mám pocit, že bych bez jídla během dne nevydržela. Nemívám tedy nějaké zásadní jarní krátkodobé zvraty ve stravování, energii spíše plánuji dodávat vyšší mírou odpočinku než změnou jídelníčku, častějším pohybem v přírodě při prvním jarním sluníčku.
​
​Tip č. 1:
 
Chybějící energie? Ořechy, semínka, rozumná strava
Nedodávám v podobě stimulantů, jako jsou ženšen či energetické nápoje, ale čerpám ji z běžně známých rozumných potravin (libové maso, tvarohy, zelenina, luštěniny) a přidávám v podobě směsí různých ořechů a semínek (minerály, vitamíny, zdravé tuky), které mě dobře zasytí a umožní tak menší porce jídel či vhodnější výběr jídla a neuždibovat. Nevyhýbám se ani sladké energii během náročných dnů, ale v podobě bezlepkového makovníku, tvarožníku bez těsta či různých litých těst plných semínek a ořechů.

Tip č. 2: Nedostatek vitamínů? Cibule, česnek, řeřicha, klíčení
V době, kdy ještě není dostatek tuzemských vitamínů, nekupuji multivitamíny v lékárně, ale zařazuji častěji syrovou cibuli (spíše červenou) a česnek do občasných salátů a jídel k posílení imunity, občasně naklíčím slunečnicová semínka, fazolky mungo či vypěstuji řeřichu jako přísun živé energie a enzymů.

Tip č. 3: Odlehčení? Okurkové smoothie, zeleninové přílohy 
Pocitu lehkosti si dopřávám popíjením okurkového smoothie (nízkoenergetický nápoj), mám ráda červenou řepu – jak syrovou do nápoje, tak pečenou k čerstvému sýru namísto klasické přílohy v podobě pečiva.

Tip č. 4: Posílení imunity? Ovoce a jogurt
Vitamíny na talíři a naší imunitu posílí i sladkost v podobě ovoce. Mimo sezónu střídám běžně dostupné čerstvé ovoce z obchodu s mraženými borůvkami, které svým antioxidačním potenciálem jsou pro mě symbolem jedinečné energie. Ovoce v omezené míře používám do bílého jogurtu, tvarohů, nápojů (lépe na bázi jogurtové), opět jako prostředek ke zvýšení imunity cestou harmonizace střevní mikroflóry, která je předpokladem imunity, ale i štíhlosti.

Tip č. 5: Vitalita, štíhlost? 
Sezónní potraviny na náš talířTak, jak se objevují čerstvé zdroje vitamínů, používám je v jídelníčku v nekonečných obměnách: medvědí česnek z lesa – do salátů, v podobě pesta či nasekaný na čerstvý chléb, poté pažitku, jarní cibuli, chřest a postupně další a další plodiny.

Čtěte více zde

Ozvěte se, poradím vám

Mobil: +420 777 945 690
E-mail: hubnutishankou@gmail.com
​Použití cookies       
Podmínky spolupráce                                    
​Zpracování osobních údajů
BMI Kalkulačka

Výživové poradenství v centru Prahy 

Spojte se se mnou

  • Domů
  • Služby
    • Služby
    • Firemní akce
    • Média
  • Ceník
  • Kontakt
  • Časté dotazy
  • BLOG
    • ​Články
    • Co jsem měl dnes k...