MUDr. Hana Mojžíšová | Výživový Poradce v Praze
  • Domů
  • Služby
    • Služby
    • Firemní akce
    • Média
  • Poukazy
  • Ceník
  • Kontakt
  • Časté dotazy
  • BLOG
    • ​Články
    • Co jsem měl dnes k...

​BLOG
ZAJÍMAVOSTI & ​ČLÁNKY

Maso: Jíst nebo nejíst? Je zdravé či nezdravé?

16/5/2017

 
Picture
​Často mi klienti kladou tuto otázku…
Můžeme začít tvrzením, že člověk je všežravec, a proto je pro něj výhodné stravovat se pestře. Jen málokterá potravina, aktuálně možná lepek, vzbuzuje tak velkou polemiku ohledně přínosu její konzumace.
Argumentem pro maso je, že je cenným zdrojem bílkoviny vysoké biologické hodnoty, diskutované červené maso navíc význačným zdrojem dobře využitelného železa (lepší biologická využitelnost než z rostlinných zdrojů), zinku a vitamínu B12. Argumentem proti konzumaci masa může být vyšší obsah tuku zejm. v některých částech červeného masa, obtížnější stravitelnost (červené maso), potencionální vliv na výskyt rakoviny (červené maso) a kvalita - možný obsah nežádoucích a škodlivých látek spojených s hromadným chovem zvířat. Mohou to hormony, antibiotika, těžké kovy nebo plísňové toxiny.
Další skupina argumentů představuje určitý filozofický přístup k životu, než že popíraly výživový obsah masa jako takového – právo zvířat na život, řešení hladu ve světě a již zmíněný argument hromadného chovu, který zahrnuje jednak krmení zvířat např. geneticky modifikovanou kukuřicí či sojou a jednak zacházení se zvířaty jako živými bytostmi.
Individuální odlišnosti v trávení masa - Jak vidíme, postoj k masu může být směsicí nejrůznějších argumentů. Navíc každý jedinec metabolizuje určité živiny jinak a může se tedy lépe cítit při stravování s menším množstvím masa případně bez masa. Je to právo každého z nás se svobodně rozhodnout, jak bude žít. Pokud naší volbou bude vegetariánství a budeme kvalitně volit potraviny ve svém bezmasém jídelníčku, je tento alternativní způsob stravování uznán od r. 2009 Americkou dietetickou organizací za plnohodnotný dietetický směr s nutričně vyváženou stravou pro všechny věkové skupiny obyvatel.
Takže můj osobní postoj – maso do jídelníčku v rámci pestrosti patří vč. zařazování různých druhů masa (maso červené, bílé, ryby). V ČR je konzumace masa a masných výrobků velmi vysoká a pro výraznou část populace je maso základní potravinou, takováto frekvence zařazování do jídelníčku není nutná.
A uzeniny? Nevhodná je jednoznačně vysoká konzumace masných výrobků – levných uzenin. Ano problémem může být kvalita masa, tzn. způsob hromadného chovu, ale také technologická úprava masa – úpravy masa nad 200 st C při pečení, grilování, také uzení masa, kdy vznikají karcinogenní látky. Takže doporučuji se zaměřit na kvalitu produktu a množství tzn. přiměřenost.

Ozvěte se, poradím vám

Mobil: +420 777 945 690
E-mail: hubnutishankou@gmail.com
​Použití cookies       
Podmínky spolupráce                                    
​Zpracování osobních údajů
BMI Kalkulačka

Výživové poradenství v centru Prahy 

Spojte se se mnou

  • Domů
  • Služby
    • Služby
    • Firemní akce
    • Média
  • Poukazy
  • Ceník
  • Kontakt
  • Časté dotazy
  • BLOG
    • ​Články
    • Co jsem měl dnes k...