Rebarbora se jí jen jeden měsíc v roce Reveň kadeřavá je statná bylina s bohatým bílým květem. Ten se hodí leda jako ozdoba zahrady, ke konzumaci nepoužívejte ani listové čepele, které obsahují velké množství kyseliny šťavelové a jedovaté sloučeniny. K jídlu využijete jen rebarborový řapík, a to výhradně v období rebarborové sezóny, tj. od poloviny května do poloviny června. „Později, v době, kdy rostlina přechází do květu, se v řapících výrazně zvyšuje obsah kyseliny šťavelové,“ říká Hana Mojžíšová. Velké množství této kyseliny, které je v rebarboře nejvíc ze všech zelenin, není dobré ani pro zdravého, natož pro nemocného člověka. Problematická je zejména kvůli tomu, že váže vápník do lidským organizmem nevyužitelné sloučeniny – šťavelanu vápenatého. „Dlouhodobý vysoký příjem se tak může podílet na vzniku osteoporózy (samozřejmě faktorů, které její vznik ovlivňují, je mnoho). Šťavelany (oxaláty) vápenaté jsou základem ledvinových a močových kamenů, proto se lidem s rizikem jejich tvorby samozřejmě rebarbora nedoporučuje konzumovat vůbec. I pro zdravého člověka by měla být její spotřeba umírněná,“ varuje před nadměrnou konzumací profesorka Dostálová.
Rebarbora a hliník, to není dobrá kombinace I když už se ale do přípravy nějakého pokrmu z rebarbory dáte, mějte na paměti, že se nesnáší dobře s aluminiem. Hliníkové plechy, pekáče, formy z alobalu nebo staré hliníkové formy na bábovky či do remosky rozhodně zavrhněte. Stejně tak hliníkové příbory, naběračky a pánve. „Vzhledem k vysoké kyselosti rebarbory se při její přípravě v hliníkovém nádobí dostane do pokrmu vyšší množství hliníku než při přípravě nekyselých pokrmů,“ varuje Jana Dostálová. A pozor i na přípravu rebarbory v nerezovém nádobí, z něj se zase může uvolňovat nikl. Ten je sice pro náš organismus potřebný, ale ve vyšších koncentracích vykazuje toxické účinky. „Nejlepší je neporušené smaltované nádobí,“ upřesňuje profesorka. Dále je důležité kombinovat rebarboru s potravinami obsahujícími vápník. „Vyvázáním vápníku do oxalátu dochází k jeho snížené dostupnosti, proto se doporučuje do jídel s vyšším obsahem oxalátů přidávat zdroj vápníku; např. tvaroh na rebarborový koláč, aby nedocházelo k jeho odčerpávání ze zásob organismu,“ radí Hana Mojžíšová. Kynuté těsto zdobené rebarborou je tedy dosti chudá a nevhodná kombinace. Navíc je pravděpodobné, že v takovém koláči sníte rebarbory mnohem více. A vyššími dávkami rebarbory se můžete dokonce otrávit, řekla nám Jana Dostálová. Byť, jak v závěsu dodává, je to možné i u řady dalších potravin. Takže pokud jste zdraví, nejste těhotná žena ani dítě do deseti let a nemáte problémy s ledvinami a močovými cestami, čas od času vás rebarborový koláč s tvarohem na lopatky nepoloží. „Když jsem byla na třítýdenní stáži v anglickém Manchesteru, paní domácí připravovala k večeři téměř každý den něco malého z rebarbory. Ty tři týdny jsem ve zdraví přežila. Rozhodně bych to ale nedoporučovala,“ říká profesorka Dostálová. Čtěte více zde |
|