Patálie: Ve fast foodech jsou problematické i saláty, říká odbornice. Dá se najíst zdravě a rychle?19/3/2018
Mezi ně patří například cukrovka nebo kornatění tepen. Fast food totiž obsahuje velké množství cukrů, tuků a soli. Některá z jídel překračují jejich doporučenou denní dávku i několikrát. Řetězce rychlého občerstvení zvolily ale chytrou strategii. Pomocí hraček nebo tematických oslav si své zákazníky vychovávají už od dětství. Ti jim zůstávají věrní i v dospělosti, a k tomu přivedou svoje vlastní děti. Velkým problémem se fast foody staly třeba ve Spojených státech, kde si lidé s nízkými příjmy nemohou dovolit nic jiného. Jsou pak odkázáni pouze na jídlo, které je smažené a plné soli nebo cukru, a ovoce nebo zelenina je pro ně nedostupný luxus. Toho, že je situace již neudržitelná, si všimly už i prodejny rychlého občerstvení. Stále více lidí totiž začíná dbát na zdravé stravování a na to musely reagovat i fast foody. Do své nabídky proto zařadily věci, které se na první pohled prezentují jako zdravé. Mnoho z nich začalo nabízet i vegetariánské či vegan varianty svých pokrmů. Podle nutriční specialistky MUDr. Hany Mojžíšové to však stále nestačí: „I když se řetězce snaží nabízet i saláty či bezlepkové pečivo, zůstává většinově nepřítelem vysoká energetická hodnota většiny jídel, množství tuků, soli a sacharidů, prázdné nadbytečné kalorie. Stravování v klasickém fast foodu, který nabízí burgery a hranolky, bych opravdu nedoporučila jako součást každodenní stravy.“
Více čtěte na webu Patálie |
|