Tip č. 1: Chybějící energie? Ořechy, semínka, rozumná strava Nedodávám v podobě stimulantů, jako jsou ženšen či energetické nápoje, ale čerpám ji z běžně známých rozumných potravin (libové maso, tvarohy, zelenina, luštěniny) a přidávám v podobě směsí různých ořechů a semínek (minerály, vitamíny, zdravé tuky), které mě dobře zasytí a umožní tak menší porce jídel či vhodnější výběr jídla a neuždibovat. Nevyhýbám se ani sladké energii během náročných dnů, ale v podobě bezlepkového makovníku, tvarožníku bez těsta či různých litých těst plných semínek a ořechů. Tip č. 2: Nedostatek vitamínů? Cibule, česnek, řeřicha, klíčení V době, kdy ještě není dostatek tuzemských vitamínů, nekupuji multivitamíny v lékárně, ale zařazuji častěji syrovou cibuli (spíše červenou) a česnek do občasných salátů a jídel k posílení imunity, občasně naklíčím slunečnicová semínka, fazolky mungo či vypěstuji řeřichu jako přísun živé energie a enzymů. Tip č. 3: Odlehčení? Okurkové smoothie, zeleninové přílohy Pocitu lehkosti si dopřávám popíjením okurkového smoothie (nízkoenergetický nápoj), mám ráda červenou řepu – jak syrovou do nápoje, tak pečenou k čerstvému sýru namísto klasické přílohy v podobě pečiva. Tip č. 4: Posílení imunity? Ovoce a jogurt Vitamíny na talíři a naší imunitu posílí i sladkost v podobě ovoce. Mimo sezónu střídám běžně dostupné čerstvé ovoce z obchodu s mraženými borůvkami, které svým antioxidačním potenciálem jsou pro mě symbolem jedinečné energie. Ovoce v omezené míře používám do bílého jogurtu, tvarohů, nápojů (lépe na bázi jogurtové), opět jako prostředek ke zvýšení imunity cestou harmonizace střevní mikroflóry, která je předpokladem imunity, ale i štíhlosti. Tip č. 5: Vitalita, štíhlost? Sezónní potraviny na náš talířTak, jak se objevují čerstvé zdroje vitamínů, používám je v jídelníčku v nekonečných obměnách: medvědí česnek z lesa – do salátů, v podobě pesta či nasekaný na čerstvý chléb, poté pažitku, jarní cibuli, chřest a postupně další a další plodiny. Čtěte více zde |
|