Domácí limonády se v posledních letech napevno usídlily v nabídce mnoha restaurací a staly se žádanou alternativou ke klasickým nealkoholickým nápojům plným cukru, barviv a konzervantů. Perlivý nápoj s plátky čerstvého ovoce vonící po bylinkách servírovaný v esteticky vypadajících džbáncích nebo „zavařovačkách“ už na první pohled navozuje dojem čerstvosti a žádaného osvěžení. Popularitě domácích limonád nahrává zejména současná snaha o zdravý životní styl a odmítání umělých a chemických přísad ve všem, co konzumujeme. Přírodní sirupy
„Po méně sladkých nápojích už ale začíná stoupat poptávka,“ všímá si kuchařka. Některé podniky místo bílého cukru volí cukr třtinový, med nebo přírodní sirupy jako rýžový, datlový, agávový nebo javorový, které se liší poměrem glukózy a fruktózy, a mohou být i bohatší na zdraví prospěšné látky. Například med proti běžnému cukru obsahuje mnohé vitaminy, minerály, enzymy a aminokyseliny, třtinový cukr zase vápník, hořčík, draslík, železo a vitaminy skupiny B. Jedním z častých omylů ovšem bývá, že pokud se použijí zdravější varianty, slazení je v pořádku. ,,Zkoumáním etiket přírodních sladidel jen ztrácíme čas,“ zastává názor nutriční specialistka Hana Mojžíšová. ,,Jejich zdravotní účinky jsou přeceněné, protože v použitém množství je obsah zdraví prospěšných látek zanedbatelný, a benefit tudíž minimální,“ vysvětluje. Podle ní by cílem nemělo být zabývat se tím, čím sladit, nýbrž nesladit vůbec nebo množství cukru alespoň redukovat. Sladká chuť je návyková, stejně tak se ale norma, co je pro člověka sladké, dokáže postupným omezováním slazení i snížit. ,,Domácí limonáda může fungovat jako zpestření pitného režimu, rozhodně to ale neznamená, že jí můžeme bez výčitek nahradit vodu,“ uvádí na pravou míru Mojžíšová. Čtěte více zde |
|